Czy serwis ma prawo zabronić przebywania właściciela ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszczu
    Classic
    • 2010
    • 4

Witamy
  • wars
    Classic
    • 2008
    • 13

Witam, Moje pytanko takie jak w temacie, Czy serwis ASO ma prawo zabronić przebywania właściciela auta podczas płatnego przeglądu na gwarancji ( np po 15kkm ) ?
    Tłumaczą się względami bezpieczeństwa ale według mnie to jest absurd że płacę za przegląd, oddaje auto i nie widzę co oni tam robią. Czy oni są na prawie ? Wydaje mi się że powinni zapewnić takie warunki że klient powinien widzieć co się dzieje z jego autem podczas naprawy.
    1.6 MPI + LPG

Komentarz

• bartek_lublin
      Drive
      • 2008
      • 43

taa wsadzą ci stare częsci dlatego niechcą abys tam był zmien serwis

Komentarz

• micnur
        Ambiente
        • 2008
        • 109

Dokładnie jak bartek_lublin napisał... to Ty jesteś klientem, zmień serwis na taki, gdzie będziesz mógł uczestniczyć w przeglądzie, napić się dobrej kawy/herbaty, pogadać z mechanikiem, itd. itp.

A co do Tojego pytania... powinno to być określone gdzieś w ogólnie dostępnym dokumencie.

Michał

Komentarz

• wars
          Classic
          • 2008
          • 13

Właśnie nie raz i nie dwa słyszałem co oni robią poza oczami właściciela ....
          1.6 MPI + LPG

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

wiesz moze i maja takie przepisy. ALe po pierwsze jeśli tak jest niech ci pokarzą przepis który tak stanowi. A po drugie i to chyba wazniejsze niz pierwsze NATYCHMIAST zmien serwis !! Jesli ktoś robi takie chocki klocki to lepiej nie oddawac mu swojego auta i swoich pieniedzy.
            Czarny Elegance

Komentarz

• miodzik
              Drive
              • 2007
              • 93
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wedle przepisów kodeksu pracy powinieneś przejść szkolenie BHP. Przebywasz w miejscu gdzie pracują urządzenia mogące stanowić zagrożenie dla życia. Więc pod tym względem mają rację.

Komentarz

• ARobert
                Rider
                • 2008
                • 254
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez miodzik
                Wedle przepisów kodeksu pracy powinieneś przejść szkolenie BHP. Przebywasz w miejscu gdzie pracują urządzenia mogące stanowić zagrożenie dla życia. Więc pod tym względem mają rację.
                ..mają rację i nie ma co gadać. Wpuszczanie klientów na halę obsługi to nie tylko dobra wola ale i ryzyko warsztatu. Dobrze zorganizowany warsztat zazwyczaj ma takie miejsce gdzie klient widzi co się dzieje z autem a nie musi stać za mechanikiem, któremu ta obecność zapewne nie pomaga w pracy. Pewnie że każdy chce wiedzieć czy np. dostarczony przez niego olej zostanie wlany do silnika a nie podmieniony na tani zamiennik a usługi wykonane zgodnie ze specyfikacją i warto w tej sytuacji wybierać warsztat gdzie taka możliwość istnieje i nie jest niebezpieczna dla klienta i stresująca dla mechanika.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Twierdze ze mamy wolny rynek, jesli serwis nie zezwala na ogladanie auta, chociaz przez szybe, to trzeba zmienic na inny i po sprawie
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

ja mam zajeb**** servis. mechanik zawsze mi tłumaczy co i jak pokazuje co jest do wymiany i pyta się- Panie Marku wymieniamy?
                    nigdy nie było probklemów z wejściem pod samochód na podnośniku itd. stare częći zawsze mi pokazywano na dowód że je wymieniono...
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Klauzero
                      Rider
                      • 2008
                      • 575

Pomijając fakt, że sam chciałbym uczestniczyć w naprawie, by nie słyszeć już w poczekalni przy "tarasie widokowym" dowcipów w stylu:
                      "Kazik, chcesz prawie nowy wahacz? Leszczu przyjechał to podmienimy z Twojego i nawet nie zauważy, bo siedzi tam na kanapie z kawką", to jednak serwisy mają rację, powołując się na przepisy BHP i ewentualny zarzut prokuratorski dla kierownika/specjalisty ds. BHP, gdyby po przekroczeniu progu strefy serwisowej coś stało się osobom postronnym. Zresztą nie tylko w ASO, nawet przy zmianie kół często jesteśmy "zapraszani" do biura.
                      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• wars
                        Classic
                        • 2008
                        • 13

Czyli prawnie jesteśmy zdani na wolę serwisu i to od niego zależy czy będziemy przy naprawie auta ? Według mnie to chore ale co zrobić :cry:
                        1.6 MPI + LPG

Komentarz

• Klauzero
                          Rider
                          • 2008
                          • 575

Tak, stety albo niestety. Zauważcie, że jeżeli jesteśmy zapraszani do auta, to zazwyczaj jest taka konieczność i pracownicy w tej chwili nie robią nic, co mogłoby zagrażać bezpieczeństwu osób postronnych (przynajmniej tak powinno być). Dopiero później, jak na przykład obejrzymy podwozie, zobaczymy uszczelkę, która leje i zgodzimy się na jej wymianę zabierają się do pracy, ale dopiero po naszym wyjściu. Jestem na bieżąco - I sem. podyplomówki BHP i tak właśnie powinno być w serwisach, wedle przepisów oczywiście.
                          Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Dokładanie tak - jeśli coś się stanie, to przychodzi prokurator i guzik go obchodzi, ze ktoś miał "dobrą wolę".
                            Prokurator ma wskazać winnego i na pewno nie będzie nim "upierdliwy" klient, tylko osoba odpowiedzialna w tym momencie za pracę zakładu.
                            TDI 205PS

Komentarz

• micnur
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 109

A co w przypadku kiedy przychodzę z papierem na którym jest podpisane moje oświadczenie, że:
                              - znam przepisy BHP;
                              - wchodzę na halę na własną i niczym nie przymuszoną odpowiedzialność;
                              - nie będę rościł żadnych rekompensat z tytułu uszczerbku na zdrowiu w przypadku wypadku;
                              itd itp

Przeszłoby?

Michał

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Szczerze mówiąc tłumaczenie się ASO względami bezpieczenstwa lub BHP jest głupie, choć nieątpliwie prawdziwe, bo przepisy faktycznie tak stanowią. Tyle, że przepisy stanowią o kilkunastu jeszcze innych rzeczach których przewaznie ASO nie przestrzegają (np. oświatlenie na stanowisku pracy, lub dobowy czas parcy przed monitorem komputerowym). Nie znam przypadku gdy klinetowi stała się krzywda podczas przebywania na hali serwisu ( tym niemniej taki przypadek zawsze moze mieć miejsce i tego nie neguję).
                                Wiadome jest powszechnie jakie wały ASO (dotyczy to wszystkich marek) robią (a to też jest sprawa dla organów scigania) i niestety ale zabranianie w obecnej sytuacji patrzenia mechnikom na ręce podczas dokonywania przeglądu jest podpisaniem przez dane ASO na siebie wyroku. Puki ASO i Importerzy nie zaczną PRAWDZIWEJ walki z czarnymi owcami w swoich szergach, puty powoływanie sie na przepisy BHP które uniemożliwiaja przebywanie osobom postronnym na terenie serwisu do klienta nie przemówią. Klient po prostu pojedzie do innego ASO gdize nie będą mu robili takich problemów i gdzie bedzie miał pewnośc że to za co faktycznie zapłacił jest wymienione/sprawdzone/naprawione.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• redhead
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 161
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

miałem podoną sytuację ostatnio - i........podziekowałem warsztatowi

i tyle

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

Musimy sobie zdać sprawę, ze "wchodzenie na halę", to jednak patologia.

Owszem wynika ona z naszego braku zaufania do ASO, bo wszyscy wiemy, ze różne numery są walone, ale niestety... patrzeniem na ręce tego nie zmienimy.

Dla mnie osobiście wchodzenie na halę jest trochę upokarzające... To tak jakbym sam przed sobą przyznawał się do tego, ze jadę "do złodzieja", zeby ten zrobil mi przegląd i jak go przypilnuję to będzie lepiej... To jest jednak chore IMO, ale nie dziwię sie, ze ludzie tak robią czy wręcz tego wymagają.

Jednak wyjscie IMO jest tylko jedno - po prostu nie jeździ się do tego złodzieja.
                                    Z tego wlasnie powodu w zasadzie olałem iluzoryczną gwarancję, którą daje SAP i w drugim roku eksploatacji zacząłem serwisować auto u DobregoGrzesiaWawa.
                                    TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...